Cerințele cerealelor privind aprovizionarea cu elemente nutritive

Nutriţia echilibrată a cerealelor păioase contribuie la prevenirea bolilor şi constituie premisa spre o dezvoltare echilibrată și productivă.
Cerealele au, pe lângă cerințele de macroelemente (azot, fosfor, potasiu, magneziu și sulf) și un necesar ridicat de microelemente. Manganul, cuprul și zincul sunt printre cele mai importante microelemente pentru culturile de cereale.
🌾Printre beneficiile aduse de aceste elementre nutritive sunt:
• Nutriție echilibrată a plantelor
• Combaterea carențelor
• Sporirea randamentului
• Creșterea conținutului de proteine
• Stimularea vitalității, calității
Carențele de Mangan, Cupru și Zinc, apar atât în condiții de secetă, sau umiditate excesivă, cât și la temperaturi scăzute. Carența de elemente nutritive are efecte deosebit de grave asupra culturilor agricole, putând duce la pierderi de producție de până la 50%.
Carența de Mangan se manifestă prin pete între nervurile frunzei și aspect marmorat.
Carența de Zinc încetinește creșterea taliei plantei, prezentând și apariția unor pete galbene pe frunzele bătrâne.
Carența de Cupru duce la neformarea spiculețelor de la baza spicului, la răsucirea și deformarea frunzei stindard.
Recomandare:
𝐋𝐞𝐛𝐨𝐬𝐨𝐥®-𝐐𝐮𝐚𝐝𝐫𝐨𝐒 𝐒𝐂 (4,8% Cupru; 12% Mangan; 6% Zinc; 12% Sulf).
𝐋𝐞𝐛𝐨𝐬𝐨𝐥®-𝐌𝐢𝐱 𝐂𝐞𝐫𝐞𝐚𝐥𝐞 𝐒𝐂, un îngrășământ foliar concentrat, cu conținutul: 1,6% cupru total (25 g/l Cu); 11,5% mangan total (183 g/l Mn), 4,9% zinc total (78 g/l Zn); 1,8% azot ureic ( 29 g/l N) și 12,6% oxid de magneziu – 200 g/l MgO).
Azotul, este și el considerat a fi indispensabil culturii de cereale. Acesta ajută la dezvoltarea plantelor, le întărește structura și ajută la formarea componentelor de producție. Astfel, aplicarea unui îngrășământ foliar bogat în azot va contribui la formarea și maximizarea numărului de boabe, dar și la alungirea tulpinii.
Recomandare:
𝐋𝐞𝐛𝐨𝐬𝐨𝐥®-𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭 𝟑𝟔 ( 27 % azot total (350 g/l); 4% azot amoniacal (47 g/l); 5% azot nitric (60 g/l); 18% azot ureic (242 g/l); 3% magneziu solubil în apă (40 g/l)).
Produsul 𝐋𝐞𝐛𝐨𝐬𝐨𝐥®-𝐀𝐦𝐢𝐧𝐨𝐬𝐨𝐥 (9,4% azot total (115 g/l N); 1,1% oxid de potasiu (15 g/l K2O); 0,25% sulf total; 1,28% sodiu total; 66,3% materie organică) este compatibil cu majoritatea produselor de uz fitosanitar. Respectiv, în cazul administrării erbicidelor și a fungicidelor, acesta crește toleranța la stres, asigurând creșterea și dezvoltarea plantei.