Nutriția foliară a florii soarelui

Se știe că floarea soarelui are exigențe sporite față de nivelul asigurat de elemente minerale nutritive și echilibrul acestuia. Respectiv, pentru a obține recolte de floarea soarelui ridicate cantitativ, dar și calitativ, este necesară, pe lângă fertilizarea solului, nutriția foliară cu anumite elementele nutritive potritive plantei în cantități suficiente.

  • Floarea soarelui este una dintre culturile cele mai sensibile la carența de 𝐛𝐨𝐫, care se manifestă prin cloroza și ruginirea frunzelor tinere, necroza pulpei fructelor, slaba dezvoltare a inflorescențelor, fructificare redusă și fructe deformate. Deficitul de bor în perioada de înflorire a florii soarelui determină sterilitatea polenului, fecundarea slabă a florilor și, ca urmare, se pierde mai mult de 20% din productivitate.

Aplicarea foliară a borului determină creșterea producției, acest lucru fiind posibil datorită creșterii capacității fotosintetice în timpul înfloritului, printr-un grad mai bun de formare a semințelor și printr-o distribuție a asimilatelor orientatată mai mult spre producție.

𝗠𝗼𝗹𝗶𝗯𝗱𝗲𝗻𝘂𝗹, chiar dacă este microelementul necesar plantelor în cantități foarte mici, intervine în conversia nitratului în nitriți și prin urmare îmbunătățește gradul de utilizare al azotului de către plante.

  • Carența de molibden se manifestă prin frunze tinere clorotice, frunzele mature mor, iar marginile frunzelor devin necrotice și se răsucesc ușor.

Floarea soarelui este o mare consumatoare de 𝐬𝐮𝐥𝐟.

  • Condițiile meteorologice nefavorabile, aciditatea ridicată a solului și alți factori de stres au influență negativă asupra aprovizionării cu acest element nutritiv, manifestând carența prin culoarea clorotică a frunzelor și încetinirea creșterii.

Prezența sulfului are o importanță deosebită pentru cultura de floarea soarelui deoarece el este parte integrală a unor aminoacizi esențiali, are rol de activare a unor enzime, creste conținutul de ulei din semințe și favorizează maturarea producției.

𝐌𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧𝐮𝐥 prezintă importanță deosebită pentru metabolismul proteinelor, echilibrul hormonal, dar și reducerea nitraților.

  • Carența de mangan se manifestă prin pete clorotice între nervuri și pe marginea limbului foliar, frunzele având aspect striat sau marmorat, iar calitatea producției se reduce semnificativ.

𝐋𝐞𝐛𝐨𝐬𝐨𝐥-𝐌𝐢𝐱 𝐑𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚 𝐬𝐢 𝐅𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐮𝐢 este un îngrășământ foliar de amestec cu microelementele Bor, Mangan și Molibden, conținând sulf și calciu într-o cantitate mai mică, astfel fiind un produs perfect adaptat culturii de floarea soarelui.

✔️Scopul produsului Lebosol-Mix Rapiță și Floarea Soarelui:

• Stimularea înfloririi si maturizării uniforme

• Sporirea producției și dezvoltării aparatului foliar sănătos

• Formarea unui sistem radicular puternic

• Formarea silicvelor și a numărului de semințe

• Creșterea rezistenței la stres

Adresează-te echipei Lebosol Moldova pentru sfaturi utile și produse de calitate superioară, potrivite tuturor culturilor!