Nutriția foliară a legumelor

Fertilizarea foliară pentru aprovizionarea cu toate tipurile de elemente nutritive s-a dovedit a fi o verigă importantă în tehnologiile de cultură a legumelor.

Pe de o parte, fertilizarea reprezintă un remediu rapid în caz de probleme cu disponibilitatea elementelor nutritive, de exemplu la valori de pH ridicate ale solului sau în condiții de secetă. Pe de altă parte, fertilizarea foliară creează premisele obținerii unui plus de producție și de calitate.

Potasiul reprezintă premisa spre durabilitatea legumelor și stabilitatea acestora la depozitare. O bună aprovizionare cu acest element nutritiv are ca rol creșterea calității pieliței legumelor, dar și îmbunătățește colorația roșiilor și a ardeilor.

  • Deficiența de potasiu scade toleranța legumelor la boli și din intensitatea colorației roșie la legume.

Fosforul este macroelementul responsabil de procesul de înflorire și deci implicit de formare a fructelor. De asemenea, este responsabil pentru gradul de maturitate al culturilor.

  • Deficiența de fosfor poate duce la încetinirea procesului de maturizare, fructele sau semințele având o slabă dezvoltare.

Recomandare:  Lebosol-PK Max (23,8% Fosfat solubil în apă (P2O5) 385 g/l, 27,4% Potasiu solubil în apă (K2O) 440 g/l)

 Borul este cel care îmbunătățește legarea fructelor pe toate culturile legumicole. La fel, influenţează pozitiv funcţionarea membranelor celulare şi a meristemelor de creştere, iar prin înlesnirea transportului hidraţilor de carbon, participă la procesele de respiraţie.

  • Carența de bor se manifestă prin clorozarea și ruginirea frunzelor tinere, necroza pulpei fructelor și deformarea lor, inflorescența slab dezvoltată și fructificarea redusă.

Recomandare: Lebosol-Bor (11% Bor solubil în apă (B) 150 g/l)

Zincul este implicat în sinteza proteinelor, în formarea seminţelor şi în atingerea maturării, dar și în absorbția calciului de către plantă.

  • Carența de zinc duce la apariția dungilor galbene pe frunze, plantele rămânând pitice.

Recomandare: Lebosol-Zinc 700 SC (40% Zinc total (Zn) sub formă de oxid de zinc 700 g/l)