Nutriția foliară a porumbului

Cultura porumbului poate fi extrem de profitabilă indiferent de suprafață, însă pentru aceasta, este esențial să fie respectate câteva particularități ale acestei plante. Având un potenţial productiv ridicat, porumbul consumă cantităţi mari de substanţe nutritive.

Fertilizarea corespunzătoare cerințelor constituie un excelent punct de plecare în obținerea de producții ridicate, dar și pentru realizarea unor caracteristici calitative și cantitative dorite:

•Stimularea răsăririi și dezvoltării inițiale
•Calitatea polenului, vitalitate
•Umplerea știuletului și calitatea boabelor
•Spor de producție
•Valoare energetică deosebită
•Conținut ridicat de amidon
•Bună digestibilitate a furajului
Toate acestea pot fi influențate prin aplicarea de elemente nutritive. Aprovizionarea prin frunză cu macro- și microelemente oferă avantajul disponibilității elementelor nutritive imediat în locul dorit și momentul oportun.

Zincul este microelementul cel mai important pentru cultura porumbului, iar deficiența lui poate duce la scăderi de producție de până la 40%. Acest microelement are rol în producerea clorofilei, în transportul calciului în planta de porumb, este necesar pentru alungirea tulpinii, creșterii frunzelor și foarte important pentru formarea boabelor.

  • Carența de zinc se manifestă prin: rădăcini scurte, frunze mici, frunze alb-gălbui la interior dinspre tulpină spre exterior, frunze cu aspect de mugur alb.
Borul facilitează transportul de zaharuri, este important la formarea amidonului în știulete, formează polenul și boabele.
  • Carența de bor se manifestă prin pete albe cu aspect de ceară, știuleți incompleți sau neformați.
Manganul formează rezistența la secetă și contribuie la fotosinteză.
  • Carența de mangan se manifestă prin: frunze albe și uscate.
Cuprul creează rezistența la boli și sporește producția.
  • Carența de cupru se manifestă prin: vârfuri răsucite, boabe deformate.

✅Recomandare:

Lebosol®-Zinc700 SC  (40 % Zinc total (Zn) sub formă de oxid de zinc 700 g/l)
Lebosol®-Bor  (11 % Bor solubil în apă (B) 150 g/l)
Lebosol®-Mangan 500 SC  (27,9 % Mangan total(Mn)sub formă de carbonat de mangan 500 g/l)
Lebosol®-QuadroS SC (4,8% Cupru; 12% Mangan; 6% Zinc; 12% Sulf)
Lebosol®-Mix Porumb SC (4,7% Bor total; 11,2% Mangan total; 6% Zinc total)
Fosforul, în calitate de macroelement, este foarte important, întrucît stimulează dezvoltarea inițială, creșterea sistemului radicular și sporește producția. Carența de fosfor se manifestă prin: nuanțe deschise ale frunzelor, care devin roșietice, boabele sunt slab dezvoltate, maturizarea stagnează.
Magneziul stimulează fotosinteza, vitalitatea, sporește producția și contribuie la echilibrul acido-bazic din celulă. Carența de magneziu se manifestă prin: dungi galben-alb între nervuri, pe frunze.

✅Recomandare:

Lebosol®-MagFos în faza de 4-10 frunze

În poza de mai jos am prezentat rezultatele domnului Sergiu din Raionul Căușeni în urma administrării îngrășămintelor foliare Lebosol pe cultura de porumb.
📲Pentru mai multe detalii ne contactați la numărul: 069120998
📍Strada Prunului 19/1, of. 303