Fertilizarea foliară a căpșunilor

 Pentru obținerea unei producții de calitate ridicată și la nivelul așteptărilor cultivatorilor, fertilizarea foliară este un factor cheie de succes. Suplimentarea fertilizării plantelor prin frunze va asigura nivelul optim de nutrienți mai greu accesibili, blocați sau care lipsesc din sol.

În continuare vom evidenția importanța anumitor elemente nutritive în cultura de căpșuni și vom veni cu recomandările de fertilizare foliară cu produsele Lebosol.

Pornirea în vegetație este o perioadă critică în plantațiile de căpșuni. Pentru a diminua șocul la transplantare, pentru a forma un sistem radicular puternic și pentru o creștere și dezvoltare inițială rapidă, plantele au nevoie de aminoacizi și auxinele conținute în Aminosol®.
Recomandările de administrare:
Compoziție: 9,4% azot total (115 g/l N); 1,1% oxid de potasiu (15 g/l K20); 0,25% sulf total (S); 1,28% sodiu total (Na); 66,3% substanță organică;
Pentru creșterea vitalității și rezistenței plantei de căpșuni, se recomandă administrarea fertilizanților foliari pe bază de fosfor, sub formă de acid fosforos. Fosfonații cresc imunitatea capșunilor, ajutând plantele să formeze anticorpi cu rol activ contra patogenilor. Potasiul este deosebit de important în ceea ce privește calitatea fructelor, oferind un conținut ridicat de zahăr și acid și un gust bun pentru fructe. Iar magneziul este recomandat pentru a îmbunătăți rata fotosintetică și energia plantelor.
Recomandările de administrare:
Compoziția: 23,8% fosfat solubil în apă (385 g/l P2O5); 27,4% potasiu solubil în apă (440 g/l K2O);
Compoziția: 3% azot ureic (45 g/l N); 30% fosfat (450 g/l P2O5); 6,8% magneziu (102 g/l MgO);
Conținutul scăzut de calciu din căpșuni duce la scăderea calității și a fermității pulpei. Tratamentele cu Lebosol®-Calciu Forte SC îmbunătățesc conținutul de calciu din fructe și prelungesc perioada de păstrare a acestora, dar și reprezintă o sursă importantă de zinc și mangan, care ajută la formarea tesuțurilor noi în căpșuni.
Recomandări de administrare:
Compoziția: 13,5% calciu (260 g/l CaO); 1,5% Mangan total (20 g/l Mn); 0,7% zinc (10 g/l Zn)
Căpșunul suferă adesea de cloroză ferică. Această boală fiziologică se manifestă prin îngălbenirea zonei dintre nervuri a frunzelor tinere. Tratamentul cu produsul Lebosol®-Fier GOLD poate preveni si trata cloroza ferică, îmbunătăți circulația apei, dar și calitatea aparatului foliar.
Recomandări de administrare:
Compoziția: 6,9% fier (90 g/l Fe); 2,7% mangan (35 g/l Mn); 4% azot total (50 g/l N); 0,15% zinc (2 g/l Zn);