Nutriția foliară a pomilor fructiferi

Producțiile regulate și mari, calitatea internă, aspectul exterior și aroma fructelor sunt scopurile principale în pomicultura modernă. În ultimii ani, fertilizarea foliară a devenit o măsură inevitabilă, iar îngrășămintele foliare sunt tot mai des folosite în livezi.

Echilibrul de substanțe nutritive și aprovizionarea cu apă a solului continuă să joace rolul cel mai important în producția de fructe de o calitate înaltă. Fertilizarea foliară este, prin urmare, văzută ca o măsură complementară la nutriția minerală a solului și trebuie să se bazeze pe analiza solului, frunzelor și a fructelor.

O mulțime de rezultate experimentale din ultimii ani arată că, nutriția prin frunză, complementează și optimizează perfect necesarul de elemente nutritive.

•În funcție de stadiul de dezvoltare a pomilor fructiferi, se modifică și nevoile în anumite substanțe nutritive. Dacă condițiile pentru nutriția radiculară sunt nefavorabile, este foarte recomandat și util un aport de substanțe nutritive necesare prin intermediul tratamentelor foliare.

În tabelul de mai jos, sunt reprezentate cerințele nutritive de sezon ale pomilor fructiferi.

Cerințele nutritive de sezon ale pomilor fructiferi